“De voet is de spiegel van de mens”
Voetreflextherapie combineert de eeuwenoude wijsheid van het verre Oosten met de moderne wetenschappelijke inzichten van het Westen. Door massage van de reflexgebieden van de voet wordt de energetische doorstroming van het hele lichaam bevorderd. Hierdoor wordt het lichaam gerevitaliseerd en worden blokkades opgeheven.
Werking
Op handen en voeten bevinden zich reflexzones die corresponderen met alle organen en andere delen van het lichaam. Bij reflexzonetherapie worden deze reflexzones met onder andere duim en vingers bewerkt. De werking van de therapie is voor een groot deel te vergelijken met hetzelfde principe als de acupunctuur. In tegenstelling tot de acupunctuurnaald, die een enkel punt prikkelt, beïnvloeden de vingers bij een drukpuntmassage ook de huid eromheen en de onderliggende structuren.
Al onze organen, zenuwen en klieren staan energetisch in verbinding met specifieke gebieden van de voet. Van deze ‘reflexzones’ wordt inmiddels dankbaar gebruik gemaakt door therapeuten in zowel de reguliere als de alternatieve geneeskunde. En nog steeds staan mensen versteld van de uitwerking die een voetreflexzone-behandeling kan hebben. Door deze reflexzones te behandelen gaan er impulsen naar desbetreffend weefsel. Blokkades kunnen worden opgeheven en energie kan weer stromen.
Alles hangt samen, psyche en lichaam kunnen niet van elkaar worden gescheiden. Ze beïnvloeden elkaar voortdurend.
Door spanning, emoties, verkeerde leefgewoontes, de manier waarop je met problemen omgaat enz., kunnen er blokkades in het lichaam ontstaan. Deze blokkades belemmeren de doorstroom van energie, en hebben een negatieve invloed op het hele lichaam (het functioneren van de organen), onze emoties (angst of vertrouwen , blij of verdrietig), persoonlijke ontwikkeling (bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen) en ziel. Voetreflexologie is erop gericht deze blokkades in het lichaam op te heffen, zodat de energie weer vrij kan circuleren.
In de voet bevinden zich ongeveer 30.000 zenuwuiteinden. Deze staan in verbinding met organen en andere lichaamsdelen. Via massage wordt het lichaam geactiveerd om blokkades elders in het lichaam op te heffen. Het geeft de aanzet om organen, klieren en/of andere lichaamsdelen beter te laten functioneren. Reacties zijn er zowel lichamelijk als geestelijk, het beïnvloedt de totale mens. Effecten kunnen bijvoorbeeld zijn: een betere doorbloeding en werking van betreffende lichaamsdelen, verhoogde weerstand, ontspanning en evenwicht.
Voetreflexzonetherapie is voor:
Mensen met lichamelijke klachten: met
betrekking tot bijvoorbeeld huid, ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering,
urinewegen, geslachtsorganen, hormoonproducerende klieren, zenuwstelsel,
spieren, gewrichten, wervelkolom,…
Mensen met psychische klachten: stress en spanning, slaapstoornissen,
depressie, onevenwichtigheid.
Mensen met vage klachten: geen lichamelijke oorzaak te vinden en toch klachten
hebben.
Kinderen.
Gezonde mensen die gezond willen blijven.
Omdat de therapie het herstel bij zieken kan versnellen, wordt het dikwijls ingezet als aanvulling op een reguliere behandeling of omgekeerd.
Mensen kunnen voetreflexzonemassage als tijdelijke ontspanning of als geneeskrachtige massage krijgen. Tijdelijke ontspanning kan voldoende zijn als de druk gedurende korte tijd te hoog oploopt of iemand alles even te veel is en er verder geen klachten zijn. De behandeling kan bestaan uit bijvoorbeeld: een eenmalige massage, één massage per week gedurende enkele weken of gedurende een langere periode één massage per 2 á 3 weken.
In principe krijgt iedereen dezelfde behandeling; gericht op de hele mens, dus op de hele voet. Wel kan het accent na de basisbehandeling op specifieke (pijn)punten komen te liggen. Een ‘massage’ van de voeten duurt ongeveer 60 minuten.
Eeuwenoude methode
Reflexologie is een behandelmethode met een rijke historie. De oude Egyptenaren waren al bekend met de heilzame werking van voetmassages. Op een oude Egyptische papyrustekening van 2500 v.C., zijn geneesheren te zien die de handen en voeten van cliënten behandelen.
Ayurveda is een Sanskriet woord dat ‘de wetenschap van het leven en een lang leven’ betekent. Deze geneeskunst is gebaseerd op een klassieke geneeswijze in India, die daar al vijfduizend jaar wordt beoefend. Reflexologie is daar een onderdeel van. Boeddhistische monniken verspreidden hun kennis vermoedelijk naar China en Japan, waar de acupunctuur tot bloei kwam. Ook zijn er bewijzen gevonden dat voetreflexologie in Noord-Amerikaanse Indianenstammen werd toegepast.
De recente geschiedenis van voetreflexzonetherapie start bij de Amerikaanse artsen Bowers en Fitzgerald. Zij publiceerden in 1916 een boek waarin de zogenaamde ‘zonetherapie’ centraal stond. Fitzgerald had geruime tijd in China gewerkt, en was langs die weg in aanraking gekomen met acupunctuur,.
Eunice Ingham, heilgymnast-masseuse (tegenwoordig vergelijkbaar met een fysiotherapeut), werkte samen met Fitzgeral. Zij raakte geboeid door zijn drukpuntmassage, maar was vooral geïnteresseerd in de voeten. Op basis van vele jaren ervaring, heeft zij het gehele projectiegebied van het lichaam, op de voeten in kaart gebracht. Zij kan dan ook worden gezien als de grondlegger van de huidige voetreflexzonetherapie.